Квартира для здачі в оренду: що важливо при купівлі житла для прибутку

Купівля квартири для отримання фінансового прибутку вважається не тільки частиною бізнесу, а й вдалою інвестицією у сфері нерухомого майна: ти і володієш нерухомістю, і водночас вона на тебе «працює». 

Щоб приносити прибуток, квартира для здачі в оренду має відповідати певним критеріям. І найважливіші з них варто враховувати на ранньому етапі такої справи – під час вибору нерухомості для подальшої здачі в оренду.

Flombu.com розкриває основні чинники, на які варто звернути увагу, купуючи квартиру для отримання прибутку.

Ціна нерухомості

Низьких і заманливих цін на житло, можна сказати, не буває. Вигідна для покупця вартість квартири – це середня ринкова ціна на помешкання.

Обираючи квартиру для здачі в оренду, слід ретельно прорахувати окупність: за який час надання житла в оренду власник зможе «відбити» його ціну і коли зможе на цьому заробляти.

Із вартості квартири розпочинається формування ціни за її винайм.

що важливе під час купівлі квартири для бізнесу

Первинний чи вторинний ринок

Квартири вторинного і первинного фондів відрізняються самі собою. Для здачі в оренду це дуже суттєвий критерій: окрім відмінностей в естетичності зовнішнього вигляду, інший значущий фактор, що розмежовує житло старої і нової забудови, – витрати на утримання квартири. У старих будинках оплата за комунальні послуги може бути значно вищою, ніж у новобудові, а натомість надання таких послуг – вкрай незадовільне.

Тому, придивляючись до квартири для подальшої здачі в оренду, варто зважити на те, чи вигідна така інвестиція у помешкання з вторинного ринку. 

Іще один чинник: орендує житло переважно молодь чи представники середньої вікової категорії, які здебільшого надають перевагу новій забудові.

Розташування об’єкта

У виборі житла район і навколишня інфраструктура виконують провідну роль. Якщо ж йдеться про купівлю помешкання для здачі у винайм, актуальність цього питання посилюється.

Квартиру у розвиненому районі, без промислових об’єктів поблизу винайматимуть більш охоче. А для тих, хто вагається у виборі, вдале розташування житла – завжди хороший аргумент.

квартира під оренду

Перспективність локації

Вкладаючи гроші у купівлю житла для здачі в оренду, радимо пам’ятати, що таке інвестування пролонговане: нині квартира, яка «працює» на Вас, знаходиться у хорошому районі, однак, які перспективи розвитку цієї частини міста? Чи, бува, не планують неподалік відкрити, наприклад, завод?

Щоб за кілька років не втратити клієнтів через незручну локацію помешкання, годиться подумати про те, чи розвивається і в якому напрямі місцевість, де розташована квартира.

Транспортне сполучення

Завантаженість сучасних доріг автомобілями невпинно зростає. Також цінується час, проведений у дорозі. Відтак у виборі оселі для здачі в оренду слід зважити на не, чи зручне транспортне сполучення у районі, де розташована квартира, у містах-мільйонниках варто врахувати її наближеність до метро.

як вибрати квартиру під оренду

Вид оренди

Купуючи квартиру для здачі у винайм, важливо знати, яким видом оренди займатиметесь – довготерміновою чи подобовою.

У цьому важливо те, скільки часу і сил ви готові вкладати у справу. Скажімо, здача житла на тривалий термін не потребує частого залучення власника помешкання. Відповідно, прибуток від довготривалої здачі квартири в оренду нижчий, аніж від подобової.

Подобовій оренді потрібно приділяти час чи не щодня: заселити, виселити клієнтів, прибрати, підтримувати житло у належному стані. Прибуток від такого виду оренди переважно вищий. 

Цільовий споживач

Знати, хто насамперед захоче орендувати квартиру, кому вона найбільше підійде, – одна зі складових успіху орендодавця.

Інвестуючи у житло на винайм, годиться розуміти, хто потенційний клієнт: сім’я, можливо, з дітьми чи студенти (довготермінова оренда); гості з інших міст, допустимо – закордонні (подобова оренда).

квартира для отримання прибутку

Внутрішня організація квартири

Орендарі зазвичай шукають компактне житло. 4-кімнатна і 3-кімнатна квартира навряд чи буде популярною у цій справі. 

Довготермінова оренда великих приміщень дорожча через високу комунальну плату. А для подобової оренди багатокімнатні квартири майже не годяться.

 «Золота середина» у виборі житла для подальшої здачі в оренду – стандартна двокімнатна квартира. Або квартира з однією чи двома невеликими спальнями і об’єднаними кухнею й вітальнею. 

Ремонт об’єкта

Купуючи квартиру для подальшого прибутку, у фінансові витрати слід закласти суму на ремонт. Залежно від стану житла перед його здачею власнику переважно доводиться робити у помешканні ремонт. Деколи витрати на це сягають і 20 % від вартості купленої квартири.

Завантажити договір про оренду квартири можна за посиланням

Ціни на оренду нерухомості у світі

Кутова квартира: за і проти

Як безпечно купити квартиру